Merkür-Mercury
- Can Kaya
- 30 May 2021
- 1 dakikada okunur
Merkür Güneş Sistemimizdeki 8 gezegen arasında Güneşe en yakın olan Gezegendir. Güneşe olan yakınlığından dolayı çok hızlı dönmekte ve bir yılını 88 günde tamamlamaktadır. Merkür tıpkı Dünya gibi karasal bir gezegendir. Dış kabuğunun kalınlığı 400 km ye ulaşan bu gezegenin manyetik alanı dünyanın yüzde 1 i kadardır. Merkür ün Güneşe en yakın gezegen olması sizi yanıltmasın bilinenin aksine Güneş Sisteminin en sıcak gezegeni o değil Venüs tür. Merkür Güneşe olan yakınlığından dolayı kütle çekim kilidine yakalanmıştır bu yüzden güneşe her zaman aynı yüzü bakmakta diğer kısmı ise her zaman karanlığa bakmaktadır. Güneş e bakan kısmı 427 santigrat derece, karanlığa bakan tarafı ise - 173 santigrat derece civarındadır. İki yüzey arasındaki ciddi sıcaklık farkının asıl sebebi ise Merkür ün ısıyı dağıtacak bir atmosfer e sahip olmamasıdır.

Merkür ün yüzeyi kraterler, ovalar ve uçurumlardan oluşup grimsi kahverengi bir rengi vardır. Kısmen Dünyanın uydusu Ay ile benzer yüzey şekillerine sahiptir. Merkür boyutunun aksine çok büyük bir yoğunluğa sahiptir bunun sebebi ise gezegenin %70 inin metallerden oluşmasıdır. Günümüzde Merkür e sadece 2 uzay aracı gidebilmiş ve onlardan alınan bilgiler ile Merkür tanınmıştır. bunlar dışında Dünya yörüngesinde bulunan teleskoplarla Merkür ün hiçbir fotoğrafı çekilememiştir nedeni ise güneşe olan yakınlığının teleskopların lenslerini bozacağından korkulmasıdır.

Merkür yüzeyinin Messenger uzay aracıyla alınıp “yapay biçimde renklendirilmiş” görüntüsü. (Fotoğraf: NASA/JHU APPLIED PHYSICS LAB/CARNEGIE INST. WASHINGTON)
Günümüzde ise Merkür hakkında daha fazla bilgi edinmek için fırlatılmış ve şuan yolda olan BepiColombo uzay aracının 2025 te hedefine varması ve bizleri Merkür hakkında yapacağı önemli ölçümlerle Merkür hakkındaki sır perdelerini aralamasını bekliyoruz.
Comments